Zorg & Participatie

#ambulancepost #rolstoelvriendelijk #wijkteams

“Een leefbaar Maassluis is een zorgzaam Maassluis!”

Wat wij willen:

  •          Blijvende alertheid op financiële krapte

Sinds de decentralisaties van de WMO, Participatiewet en de Jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van beleid omtrent zorg, werk en inkomen. De decentralisatie was een direct gevolg van de bezuinigingen. Dat neemt niet weg dat we volledig achter de doelstelling van de nieuwe wetten staan: maatschappelijke ondersteuning bieden, zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen meedoen en deelnemen aan de samenleving. Ondertussen is duidelijk geworden dat de decentralisatie niet vlekkeloos is gelopen, iets wat door velen al werd verwacht. Het blijkt in de praktijk erg lastig te zijn voor gemeenten om met een kleiner budget toch dezelfde zorg te blijven leveren. Ook het huidige kabinet Rutte IV bezuinigt weer op de jeugdzorg en gemeenten komen hierdoor meer in de knel. Daarnaast ontbreekt de nodige expertise en kennis van raadsleden om inhoudelijke oordelen te kunnen geven. Wij kunnen gerust stellen dat dit onderwerp het meest complexe is van allemaal. Het is dan ook niet voor niets dat het sociale domein de grootste kostenpost vormt, namelijk 50% van alle gemeentelijke uitgaven. Het is van groot belang dat de gemeente hier ook de komende jaren voldoende aandacht aan besteed, zodat niemand tussen wal en schip valt.

 

  •          Meer aandacht voor jeugdhulp

Er is de afgelopen jaren teveel misgegaan bij de uitvoering van de jeugdhulp, mede dankzij de overhaaste decentralisatie van en veranderingen binnen de WMO en Jeugdwet. Daar kwamen de financieringstekorten ook nog eens bij. Het feit dat jongeren en volwassenen met ernstige psychische problemen een groot gevaar kunnen zijn voor hun eigen veiligheid en hun omgeving, wordt te vaak onderschat. Leefbaar Maessluys wil op lokaal niveau zowel ambtelijk als politiek meer aandacht voor deze problematiek. De gemeente zal alles-op-alles moeten zetten om tijdige en passende hulp en ondersteuning te bieden daar waar dat het hardst nodig is: in de daadwerkelijke zorgverlening in plaats van in de administratie. Het college en de gemeenteraad moeten goed waken over de besteding van het geld en voorkomen dat het in de zakken van zorgbestuurders en hun peperdure auto’s verdwijnt.

 

  •          Een betere kwaliteit van jeugdzorg

Leefbaar Maessluys wil zich hard maken voor een betere kwaliteit binnen de jeugdzorg, want goede kwaliteit jeugdzorg blijkt onder druk te staan. De gemeente Maassluis moet inzetten op voldoende opgeleid personeel met op meerdere terreinen gespecialiseerde teams. Nog te vaak gaat het bij jeugdzorg mis, waardoor kinderen en hun ouders nodeloos de dupe worden van 'hulp' die niet van voldoende kwaliteit is. 

 

  •          Een sterke eerste lijn communicatie tussen betrokkenen

Leefbaar Maessluys wil een sterke eerste lijn communicatie, die adequaat reageert op vragen van kinderen, jongeren en gezinnen en zo nodig doorverwijst naar intensievere hulp of basisvoorzieningen. Wij willen goed opgeleide professionals op een vaste plek waar veel kinderen, jongeren en opvoeders komen. Zo kunnen ze tijdig aan de bel trekken, wat het beroep op gespecialiseerde hulp zoveel mogelijk beperkt. Wij willen daarnaast dat de gemeente en de belangrijkste partners gezamenlijk een duurzame visie opstellen over hoe kinderen en jongeren zo kansrijk mogelijk kunnen opgroeien, met leidende principes die richting geven aan beleid.

 

  •          Buurt- en jeugdwerk integreren met de wijkteams

Wij willen het buurt- en jeugdwerk integreren binnen de nieuwe wijk-overlegplatformen (WOP’s) en de daarbij horende wijkteams. Dit ook combineren met jeugdbeleid, in samenhang met het beleid voor kinderopvang, onderwijs, arbeidstoeleiding en gezinsondersteuning.

 

  •          Lokale invulling van het VN-gehandicaptenverdrag

Maassluis moet een veilig toegankelijke stad zijn voor iedereen: mensen met een beperking, ouderen en mensen in een rolstoel, scootmobiel of achter een kinderwagen. Alle openbare bedrijven en instellingen moeten volgens het VN-gehandicaptenverdrag goed bereikbaar zijn voor mensen met een beperking. Wij willen dat dit in Maassluis goed wordt uitgevoerd. We moeten daarbij goed kijken naar de consequenties voor ondernemers en zelf ook duidelijke richtlijnen opstellen. De openbare ruimte, en dan met name de loop- en wandelpaden, dienen goed onderhouden te worden en moeten rolstoel en rollator vriendelijk zijn. Hier valt in Maassluis nog een aardig terrein te winnen!

 

  •          Goede verstandhouding tussen mantelzorger, zorgvrager en hulpverlener

Mantelzorgers moeten op een duidelijke wijze geïnformeerd worden tijdens een zogenaamd ‘keukentafelgesprek’, zodat er een betere verstandhouding ontstaat tussen de mantelzorger, zorgvrager en hulpverlener. Goede informatie over de mogelijke ondersteuning voorkomt overbelasting.

 

  •          Een ambulancepost in Maassluis

Maassluis groeit en krijgt meer inwoners, maar de capaciteiten van de noodhulpdiensten groeit wat ons betreft niet evenredig mee. De ambulance komt regelmatig te laat. Leefbaar Maessluys wil daarom dat Maassluis een eigen ambulancepost krijgt, zodat de aanrijdtijden vaker gehaald worden. Dit kan met particuliere aanbieder gerealiseerd worden, maar de gemeente kan wat ons betreft ook harder lobbyen bij de veiligheidsregio.

 

  •          Verplichte wederkerigheid voor bijstandsontvangers

De Participatiewet maakt het mogelijk voor bijstandsontvangers om onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden te verrichten die niet zorgen voor verdringing op de arbeidsmarkt. Dat vinden wij een positieve ontwikkeling. Wij willen dat dit gemeengoed wordt in Maassluis en dat zoveel mogelijk uitkeringsontvangers hier aan voldoen.

 

  •          Handhaving van de Balkenendenorm

Leefbaar Maessluys wil dat de Balkenendenorm in Maassluise zorginstellingen strikt wordt gehandhaafd. De gemeente dient bestuurders en managers van zorginstellingen die meer verdienen dan de Balkenende-norm aan te pakken. Geld in de zorg moet daadwerkelijk naar de zorg gaan en niet naar volstrekt onnodig hoge salarissen voor managers.

 

  •          Een dekkend AED-netwerk

Leefbaar Maessluys is ontzettend tevreden met het aantal openbare AED-apparaten in de stad. Desalniettemin zien wij ruimte voor verbetering: het AED-netwerk kan en moet wat ons betreft volledig dekkend worden. Daarnaast dienen alle AED-apparaten ook daadwerkelijk te worden opgenomen in het oproepsysteem en op de interactieve kaart van de Hartstichting. Dit laatste is voor zeker niet het geval.

 

  •          Werken moet lonen!

Werken moet lonen, maar loont te vaak nog niet. Dat komt onder andere door scheve wet- en regelgeving, waardoor mensen te vaak in de bijstand blijven zitten. Maassluizers met een inkomen net boven het minimum lopen bijvoorbeeld veel kwijtscheldingen mis, terwijl bijstandsgerechtigden recht hebben op armoedevoorzieningen die ligt op 120% van het wettelijk minimum. Dat is niet helemaal eerlijk. Leefbaar Maessluys wil deze grens verlagen tot 100% van het wettelijk minimum en juist geld investeren in bonussen voor de werkenden met een minimuminkomen tussen 100% en 130% van het minimumloon.

 

  •          Geen jonge carrières in de bijstand

Jongeren onder de 27 zonder diploma horen wat ons betreft niet thuis in de bijstand en moeten onderwijs volgen, werken of hun werk met onderwijs combineren. Een carrière in de bijstand moet ten allen tijden worden voorkomen en de gemeente moet daarom een ondersteunende rol bieden bij hun zoektocht naar een baan of terugkeer naar school, zodat het ook voor hen mogelijk blijft om een succesvol bestaan op te bouwen.

 

Vorige
Vorige

Duurzaamheid & Milieu

Volgende
Volgende

Onderwijs