Senioren

#gratisOV #hofwoningen #ActieplanDementie

“Een leefbaar Maassluis is omzien naar ouderen!”

Wat wij willen:

  •          Eén tegen eenzaamheid

Onze samenleving individualiseert en digitaliseert in een snel tempo en lang niet alle ouderen kunnen daar goed in meekomen. Daarnaast heeft de coronacrisis het pijnlijke gevoel van eenzaamheid voor veel mensen versterkt. Vooral voor ouderen die alleen thuis wonen, is het sociale isolement vergroot. Leefbaar Maessluys vindt dit zorgelijk en voelt een verantwoordelijkheid om dit terug te dringen. Dat willen we doen met diverse beleidsmaatregelen, zoals meer gemengd wonen en door versterking van sociale functies binnen seniorencomplexen. Daarnaast willen we meer samenwerking realiseren tussen seniorenwelzijn en onderwijsinstellingen om onze jongeren en ouderen beter met elkaar te verbinden. Wij hopen op deze wijze ook een impuls te geven aan het vrijwilligerswerk onder jongeren: helpen in een verzorgingstehuis tijdens evenementen of af en toe een ommetje maken! 

 

  •          Gratis OV voor 65+ 

Veel ouderen zijn nu eenmaal minder mobiel dan jongeren. Dat komt niet altijd door lichamelijke lasten, maar ook doordat zij geen auto meer kunnen of mogen rijden. Het wegvallen van de rijbevoegdheid heeft een grote impact op de bewegingsvrijheid van onze ouderen. Leefbaar Maessluys wil daarom gratis OV voor onze 65-plussers invoeren, die het vaak al krap hebben met een klein AOW’tje. Zo voorkomen we niet alleen de zogenoemde ‘mobiliteitsarmoede’ onder deze groep, maar gaan we ook eenzaamheid tegen. Reizen naar (verre) familieleden wordt bijvoorbeeld een stuk laagdrempeliger.

 

  •          Blijvende beschikbaarheid van de belbus en regiotaxi

Leefbaar Maessluys wil zich blijven inzetten voor de beschikbaarheid van de belbus en regiotaxi voor ouderen. Bereikbare mobiliteit voor ouderen is onmisbaar, zeker wanneer zij niet meer beschikken over een eigen auto. Wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: mobiliteitsvoorzieningen helpen tegen eenzaamheid. 

 

  •          Realisatie van meer seniorenwoningen en aanleunwoningen

Door landelijke bezuinigingen zijn onze ouderen de afgelopen jaren onder het mom van ‘zelfredzaamheid’ gedwongen om steeds langer thuis te blijven wonen. Op veel verzorgingstehuizen is bezuinigd, waardoor bewoners bijvoorbeeld nog zelden vers eten uit de keuken krijgen. Daarnaast zijn veel seniorenwoningen met een sociale functie volledig uitgehold. Leefbaar Maessluys hekelt dit beleid en wil meer seniorenwoningen en aanleunwoningen met sociale functie realiseren, zodat ouderen aan een touwtje kunnen trekken wanneer zij hulp nodig hebben. Gelet op de ruimtelijke situatie in Maassluis, gaat onze voorkeur hierbij uit naar appartementen.

 

  •          Huismeesters terug in seniorenwoningen

Leefbaar Maessluys wil weer een vaste huismeester in alle seniorencomplexen hebben, waaronder De Vloot, De Vliet en de nieuwe Vlootschouwer. Veel senioren vinden het ontbreken van een huismeester een groot gemis en dat tast wat ons betreft de leefbaarheid aan. Hoe fijn is het om bij binnenkomst even een praatje te maken met de huismeester? Door huismeesters weer een vaste plek te geven binnen de seniorencomplexen versterken we de sociale functie en hebben ouderen weer een direct aanspreekpunt, ook wanneer zij vragen en klachten over woonoverlast en veiligheid in hun directe leefomgeving hebben. De gemeente zal betere afspraken met onder andere Maasdelta moeten maken om een terugkeer van de huismeester te kunnen realiseren.

 

  •          Wij zijn voorstander van hof-woningen voor senioren

Leefbaar Maessluys is voorstander van het concept hof-woningen waarin gemengd wonen centraal staat, als alternatief voor woongroepen. Hof-woningen zijn bedoeld voor diverse leeftijdsgroepen die elkaar vrijwillig willen helpen, maar daarbij geen verplichting willen. Het gaat om vrijblijvende gemeenschappen voor senioren die zelfstandig willen wonen en minder kunnen terugvallen op mantelzorg en familie, en voor jonge starters die bereid zijn om dit woonconcept te ondersteunen. Het gaat om grondgebonden woningen of appartementen, waarbij wij wel een juiste balans tussen koop en huur eisen. Tientallen ouderen in Maassluis hebben aangegeven aan een dusdanig concept te willen deelnemen.

 

  •          Behoud van de wooncoach

Leefbaar Maessluys is een groot voorstander van de huidige wooncoach die ouderen ondersteunt bij het zoeken naar een nieuwe woning. De gemeente dient een actieve houding in te nemen als er sprake is van ‘scheefwonen’ en moet alternatieve woningen kunnen aanbieden, zodat de doorstroming binnen de woningmarkt gestimuleerd wordt. 

 

  •          Actieplan Dementie

Helaas krijgen steeds meer ouderen dementie. De impact van deze vreselijke ziekte is erg ingrijpend voor de personen zelf en hun directe omgeving. Leefbaar Maessluys pleit voor een Actieplan Dementie met preventieve maatregelen om dementie te voorkomen en wil dat de gemeente meer aandacht aan dit onderwerp besteedt. Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is wandelen, minimaal een half uur per dag, het allerbelangrijkste preventiemiddel. Leefbaar Maessluys wil ouderen daarom extra stimuleren om te wandelen.

 

  •          Campagne tegen babbeltrucs

Onze ouderen zijn helaas vaak het slachtoffer van zogenaamde ‘babbeltrucs’: trucjes en misleidingen van criminelen aan de deur met het doel om de woning leeg te roven, waarbij in het ergste geval ook de bewoners worden mishandeld. Wij zijn blij dat onze wijkagenten hier regelmatig over informeren via hun sociale media, maar Leefbaar Maessluys wil dat de gemeente deze campagne in samenwerking met de politie gaat intensiveren, zodat onze ouderen aanhoudend weerbaar worden gemaakt tegen babbeltrucs.   

 

  •          Voldoende ontmoetingsplaatsen voor ouderen

Sociale netwerken zijn voor ouderen erg waardevol en belangrijk en werken preventief tegen eenzaamheid. Fysieke plekken in de openbare ruimte en verenigingen waar ouderen elkaar ontmoeten, moeten daarom in voldoende mate aanwezig blijven in onze gemeente. De nieuwe ontmoetingsruimte in de  Nieuwe Vloot, gerealiseerd dankzij het harde werk van Senioren Welzijn en de bewonerscommissie, is daar een goed voorbeeld van. 

 

 

 

Vorige
Vorige

Onderwijs

Volgende
Volgende

Sport, Recreatie & Cultuur