Bouwen & Wonen
#starterswoningen #opkoopbescherming #antispeculatiebeding
“Een leefbaar Maassluis is een betaalbaar Maassluis!”
Wat wij willen:
Meer woningen bouwen voor starters en middeninkomens
Het woningaanbod voor starters en middeninkomens in Maassluis is véél te laag. Mensen met een modaal inkomen of een krappe beurs moeten betaalbare huizen kunnen kopen of huren. In de afgelopen jaren zijn er veel woningen bij gekomen en er wordt nog steeds ontzettend veel gebouwd, maar er zit weinig aanbod tussen voor onze starters. In het Balkon verrezen luxe woontorens en ook het Wilgenrijk en de Kade worden ontzettend mooi, maar met een respectievelijk 15% en 25% huuraanbod jagen we onze jongeren de stad uit. Er zijn kortom te veel huizen gebouwd in het hoge- en topsegment. Bij nieuwbouw- en herstructureringsprojecten moet deze balans daarom grondig anders. Leefbaar Maessluys gaat zich inzetten om veel meer sociale huur en koopwoningen voor starters te realiseren.
Studentenwoningen realiseren
Veel jonge Maassluizers studeren in of dichtbij Rotterdam. Veel van hen willen op kamers wonen, maar kunnen dat niet vanwege het grote tekort aan studentenwoningen. Veel studenten wonen daardoor noodgedwongen langer thuis. Het landelijke tekort ligt op 26.500, terwijl er tot 2025 maar 16.500 extra studentenwoningen worden gebouwd. Daarbij komen er de komende acht jaar nog 57.000 studenten bij die op kamers willen wonen. Wij vinden dat Maassluis als onderdeel van de metropoolregio haar steentje bij moet dragen om dit tekort weg te werken. Dankzij de Hoekse Lijn is Rotterdam goed bereikbaar vanuit Maassluis. Binnen ons herstructureringsplan van het Koningshoekgebied zien wij een ideale mogelijkheid om tientallen studentenwoningen te realiseren in de nabijheid van station Maassluis West. De gemeente zal woningbouwcorporaties wat ons betreft moeten faciliteren en aansporen om studentenwoningen te gaan bouwen. Aangezien het tekort met name wordt veroorzaakt door de enorme toestroom van buitenlandse studenten, zouden Nederlandse (Maassluise) studenten wat ons betreft voorrang moeten krijgen. Universiteiten die buitenlandse studenten willen aantrekken, zullen zelf hun huisvesting moeten regelen.
Invoering van opkoopbescherming
Leefbaar Maessluys wil meer maatregelen tegen malafide huisjesmelkers en speculanten die starters en doorstromers verdringen op de woningmarkt. De druk op de woningmarkt wordt overal gevoeld en steeds meer mensen ervaren moeite bij het vinden van een betaalbare woning, terwijl er voor iedereen een fijne en betaalbare plek moet zijn om te wonen. Om starters en de middenklasse meer kans te geven op een betaalbare woning willen wij dat de gemeente een opkoopbescherming invoert waarbij het principe geldt ‘verhuren mag niet, tenzij’. Met een opkoopbescherming mag een woning enkel onder strenge voorwaarden en een vergunning worden verhuurd aan bijvoorbeeld directe familieleden of wanneer de eigenaar lang op reis gaat. Overtreders kunnen een boete krijgen die boven de 20.000 euro ligt.
Uitbreiding van de zelfbewoningsplicht
Op dit moment geldt een zelfbewoningsplicht voor alle erfpachtwoningen in Maassluis. Een zelfbewoningsplicht verplicht een koper de woning zelf te gaan bewonen. Leefbaar Maessluys vindt de huidige maatregel nog niet toereikend genoeg om malafide pandjesbazen daadwerkelijk het hoofd te bieden. Wij willen de zelfbewoningsplicht daarom uitbreiden naar alle huizen in het lage en middensegment en nieuwbouwhuizen, gemaximaliseerd tot de NHG-grens (€355.000). Hierbij geldt het kettingbeding, zodat de zelfbewoningsplicht blijft gelden bij verkoop van de woning en niet vervalt voor nieuwe kopers.
Invoering van anti-speculatiebeding
Naast pandjesmelkers moeten ook speculanten worden geweerd. Leefbaar Maessluys wil daarom een anti-speculatiebeding invoeren met een termijn van 5 jaar. Dat betekent dat de eigenaar van een woning deze pas na minimaal 5 jaar mag doorverkopen.
Geen voorrang voor statushouders op sociale huurwoningen
Een gemeente bepaalt zelf welke mensen recht hebben op voorrang bij een sociale huurwoning. Sinds 1 juli 2017 horen asielzoekers met een verblijfsvergunning niet meer bij de groep die automatisch recht heeft op voorrang. Desondanks heeft het zittende college deze voorrang niet afgeschaft, waardoor immigranten voorrang hebben op Maassluizers die al jaren staan ingeschreven. Leefbaar Maessluys vindt dit onrechtvaardig en wil de voorrang van statushouders op sociale huurwoningen daarom afschaffen. Nieuwkomers sluiten wat ons betreft netjes achterin de rij aan.
Aanbod sociale huurwoningen niet onder de 40%
Maassluis is geen ‘Wassenaar aan de Maas’ en het woonaanbod moet een evenredige vertegenwoordiging zijn van de sociaaleconomische demografie van onze stad. Voor jongeren en mensen met een krappe beurs moeten er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn en wij willen dat het aanbod van sociale huurwoningen daarom niet zakt onder de grens van 40%. De huidige grens ligt op 33%.
Nuance bij voorrangsregelingen voor Maassluizers
Leefbaar Maessluys heeft een terughoudend en genuanceerd standpunt als het gaat over voorrangregels van eigen inwoners op woningen in onze gemeente. Regelmatig klinkt de roep om Maassluizers die al minimaal een x-aantal jaar in Maassluis wonen voorrang te verlenen op mensen van buiten Maassluis. Met deze regelgeving wordt het voor oorspronkelijke Maassluizers, die vanwege schaarste vaak noodgedwongen buiten Maassluis zijn gaan wonen, extra moeilijk gemaakt om te kunnen terugkeren als zij dat zouden willen. Zij staan namelijk al jaren ingeschreven bij andere gemeenten, waarmee de voorrang voor hen zou komen te vervallen.
Meer aandacht voor het concept ‘knarrenhoven’
De vergrijzing in Maassluis ligt boven het landelijke gemiddelde en dat heeft invloed op ons huisvestingsbeleid. Wij zien de vergrijzing overigens niet als een ‘probleem’, maar vinden wel dat de doorstroming sneller kan. Senioren zitten vaak tegen hun zin vast in een te grote eengezinswoning en als het gaat om vrijesectorwoningen, kunnen zij vaak niet eenvoudig doorstromen naar de huursector, omdat woningbouwcorporaties bij nieuwbouw vaak voorrang geven aan ‘eigen’ huurders. Wat ons betreft gaat de gemeente hier andere afspraken over maken, want ook senioren uit een grote vrijesectorwoning moeten eenvoudig kunnen doorstromen naar een huur- of koopwoning. Daarnaast wordt de doorstroming geremd door een eenzijdig aanbod dat niet toereikend is voor veel senioren. Leefbaar Maessluys wil het perspectief daarom verbreden en de focus niet enkel op de bouw van aanleunwoningen leggen. De gemeente moet samen met projectontwikkelaars en Stuurgroep Knarrenhof Waterweg serieus onderzoeken of het hof-woningconcept kan worden gerealiseerd. Tientallen senioren hebben aangegeven in een dusdanige ‘knarrenwoning’ te willen wonen. Dit concept wordt nader uiteengezet in het hoofdstuk over ouderen.
Segregatie voorkomen door veelzijdig te bouwen
Segregatie verstoort de leefbaarheid en kan worden voorkomen door gemengd bouwen te blijven stimuleren. Dat betekent dat woonbuurten niet enkel bestaan uit huurwoningen, koopwoningen of galerijflats, maar juist een veelzijdig aanbod van huur- en koopwoningen en hoog- en laagbouw. Leefbaar Maessluys constateert een verbetering en zet het huidige beleid daarom graag voort.
Een blijvend aanbod van ‘pauze-woningen’
Pauzewoningen zijn woningen die onder bepaalde voorwaarden en regelgeving geschikt gemaakt worden voor korttijdige bewoning voor mensen die bijvoorbeeld in scheiding liggen, gezinnen met jonge kinderen en mensen met psychische, sociale, medische en/of financiële problemen. Leefbaar Maessluys wil dat deze woningen voor maximaal 12 maanden verhuurd kunnen worden. Met Maasdelta dienen afspraken te worden gemaakt om pauzewoningen blijvend te kunnen aanbieden.
Goede samenwerking tussen woonorganisaties
Woningbouwcorporaties spelen een belangrijke rol als het gaat om leefbaarheid in de wijk. Dat geldt vooral als het om onderhoud en hun preventieve rol tegen verpaupering van gebouwen gaat. Goede samenwerking met tussen de gemeente, woningbouwcorporaties, woonverenigingen en de VBBM blijft daarom van groot belang.
Geen nieuwbouw in de Aalkeetpolder
De woningnood maakt het erg aantrekkelijk om ons hele grondgebied tot en met het laatste stukje groen vol te bouwen. Maassluis wordt daar alleen niet leefbaarder van. Als alle gemeenten zouden besluiten om hun eigen grondgebied vol te bouwen, wonen we straks in een betonnen jungle. Zeker in en rondom Maassluis zouden we de kleine stukken groen die we nog tot onze beschikking hebben, moeten koesteren. Leefbaar Maessluys is daarom voor een nieuwbouwverbod in de Aalkeetpolder (ons deel tussen Maassluis en Vlaardingen). Nieuwbouw vindt wat ons betreft plaats binnen herstructureringsprojecten, waarbij de focus moet liggen op middelhoge- en hoogbouw.
Voldoende aandacht voor ons erfgoed
Leefbaar Maessluys hecht ontzettend veel waarde aan ons cultureel erfgoed. De afgelopen decennia zijn gemeentelijke besturen helaas erg slordig geweest als het gaat om het behoud van historische panden. Wij willen in de omgevingsvisie extra aandacht geven aan het behoud van ons cultureel erfgoed en het historisch aangezicht van Maassluis door een ‘erfgoedvisie’ toe te voegen.
Meer aandacht voor esthetische architectuur
Leefbaar Maessluys hecht waarde aan het toepassen van strenge esthetische kwaliteitsnormen op onze nieuwbouwprojecten. Onze stad is decennia lang volgebouwd met gebouwen van zielloos glas-staal-beton. De afgelopen jaren is hier gelukkig verandering in gekomen en de waardering voor esthetische woningen lijkt gestegen. Veel nieuwe huizen in het Balkon, het Wilgenrijk en de Kade vinden wij daar een goed voorbeeld van. De laatste betonnen jungles en zaken die afbreuk doen aan onze leefomgeving willen we aanpakken.
Een rolstoelvriendelijke openbare ruimte
Onze openbare ruimte dient rolstoelvriendelijk te zijn. Dat geldt ook voor de bushaltes die eigenlijk geen eigendom van de gemeente zijn. De gemeente moet hier meer aandacht aan besteden en afspraken maken in samenwerking met de RET, Connexxion en EBS.
Voldoende parken en groenstroken behouden
Mensen hebben behoefte aan natuur en Maassluizers willen genieten van de groene zones die onze stad te bieden heeft: langs het Scheur, in onze parken of in de Aalkeetpolder. Leefbaar Maessluys wil dit groen behouden en de bestaande ruimtelijke aaneenschakeling daarvan, zoals in het geval de wijk Steendijkpolder, in stand houden. Onze partij wil tevens ruimte blijven bieden aan zelfbeheer van bewoners, zoals dat met de huidige Wijkdeals kan om meer groen in de buurt te realiseren. Daar waar nodig, bieden we gemeentelijke ondersteuning aan. Zelfbeheer betekent niet dat de gemeente achterover kan leunen. De gemeente blijft verantwoordelijk voor het maaien van het gras en verwijderen van onkruid op de stoepen.
Een laatste woontoren langs de Waterweg
Leefbaar Maessluys is voorstander van een laatste karakteristieke woontoren langs de Waterweg aan de Noordzee-straat (zie onderzoeksgebied Y). Het overige groen in omgeving moet daarbij geherstructureerd worden naar een parkachtige omgeving met inheemse vegetatie. Een vereiste voor deze nieuwe woontoren is dan wel dat er, afhankelijk van de hoogte, voldoende huurwoningen beschikbaar komen.
SRH van de Koningshoekzone
Leefbaar Maessluys wil een gefaseerde sociaal-ruimtelijke herstructurering (SRH) van de Koningshoekzone, inclusief het huidige braakliggende grasveld. Dit hele gebied was ooit bedoeld als het ‘nieuwe centrum’ van Maassluis, omdat het oude (historische) centrum het gewenste voorzieningenniveau van het snelgroeiende naoorlogse Maassluis niet kon aanbieden/huisvesten. In de Kapelpolder werd daarom een nieuw winkelcentrum en stadhuis gebouwd, plus enkele bedrijven, galerijflats en rijtjeshuizen. Leefbaar Maessluys is van mening dat de planologen het gebied niet efficiënt hebben benut, het onlogisch hebben ingedeeld en er eigenlijk een ruimtelijk zooitje van hebben gemaakt. De infrastructuur sluit niet goed aan, er is later een belangrijke ontsluitingsweg verwijderd en de west-oost doorstroom voor voetgangers en fietsers is matig. Als kers op de taart besloot men ook nog om het nieuwe stadhuis in DDR-stijl achter de Koningshoek te ‘verstoppen’. Maassluis verdient beter en onze partij wil het gebied daarom gefaseerd en integraal herstructureren.